Approximation to Singular Quadratic Collision Model in Fokker-Planck-Landau Equation

2019/05/07 09:44  点击:[]

报告人:王艳莉(北京大学)

日  期:2019年5月10

时  间:21:00

地  点:理科楼 LD202

摘  要:We propose a Hermite-Galerkin spectral method to numerically solve the spatially homogeneous Fokker-Planck-Landau equation with singular quadratic collision model. To compute the collision model, we adopt a novel approximation formulated by a combination of a simple linear term and a quadratic term very expensive to evaluate. Using the Hermite expansion, the quadratic term is evaluated exactly by calculating the spectral coefficients. To deal with singularities, we make use of Burnett polynomials so that even very singular collision model can be handled smoothly. Numerical examples demonstrate that our method can capture low-order moments with satisfactory accuracy and performance.

报告人简介王艳莉2014年7月博士毕业于北京大学数学科学学院,导师李若教授,研究方向为高效矩方法在气体动理学中的应用,之后在北京应用物理与计算数学研究所工作三年,目前为北京大学工学院博士后,已发表SCI论文9篇,主持国家自然科学基金青年基金,并参与多项国家基金.

学院联系人:杨 虎

上一条:重庆大学“动力系统”研讨班 下一条:Penalized regression ad...